13 november 2021

Abdel Rahman El Bacha - Mozart, Beethoven, Chopin - Wereldpianisten

  • Datum: 13 november 2021
  • Tijd: 20:00 - 22:00
  • Locatie:
    Livestream uit de Edesche Concertzaal
  • Prijs: 19.50
Bestel kaarten

Programma:

Beethoven - Pianosonate in f, op. 57, 'Appassionata'

Chopin - 24 Preludes, op. 28

Mozart - Pianosonate in F, KV 332


Abdel Rahman El Bacha

Sensueel, maar ook bezield en vurig. Het zijn zomaar wat woorden die bij je bovenkomen, wanneer je naar het sublieme spel luistert van Abdel Rahman El Bacha. Aan de Bösendorfer Imperial speelt de Libanese pianist muziek van zijn drie favoriete componisten: Mozart, Beethoven en Chopin. El Bacha is beroemd om zijn indrukwekkende programma's. Eerder toerde hij de wereld rond met onder meer het integrale pianowerk van Beethoven en Chopin.


Mozart en Beethoven

In de Edesche Concertzaal combineert El Bacha Mozarts Pianosonate, KV 332 met Beethovens 'Sonata Appassionata', op. 23. Beide stukken verschillen van elkaar als dag en nacht. Mozarts sonate is evenwichtig, nobel en optimistisch. Beethovens sonate klinkt hartstochtelijk en zit vol contrasten. Het is een van de meest gepassioneerde pianowerken die Beethoven schreef. Naast dat Beethoven technisch veel van de pianist vraagt, raakt de muziek tegelijk de grenzen van de toenmalige piano. Behalve dat Beethoven koos voor de heftige toonsoort f, was de f ook de laagste toon op zijn piano.


Chopins 24 Preludes

De contrasten tussen Mozart en Beethoven drijft El Bacha met Chopins 24 Preludes nog verder op de spits. Een prelude is letterlijk een ‘voorspel’, maar Chopin bouwt zijn ingezette verhaal niet verder uit. Alle preludes staan op zichzelf, met uiteenlopende karakters en muzikale sferen. Delicaat en gepassioneerd, precies zoals het pianospel van Abdel Rahman El Bacha.


YouTube-Tip

Deze tekst is automatisch vertaald via DeepL