23 oktober 2021

Beethoven - Pianoconcert nr. 5 'Keizerconcert' - Wiener Kammersymphonie & Domenico Codispoti (piano)

  • Datum: 23 oktober 2021
  • Tijd: 20:00 - 22:00
  • Locatie:
    Livestream uit de Edesche Concertzaal
  • Prijs: 19.50
Bestel kaarten

Coronabeleid:
Toegang tot onze concerten is (totdat deze overheidsmaatregel vervalt) alleen mogelijk met een coronatoegangsbewijs. Dat betekent dat u (helaas alleen) toegang tot de concertzaal krijgt als u uw coronatoegangsbewijs kunt tonen. Wij scannen uw coronatoegangscode met de Corona Scanner App.

Programma:

Beethoven - Ouverture, op. 62 'Coriolan'

Beethoven - Pianoconcert nr. 5, op. 73 'Keizerconcert'

Beethoven - Symfonie nr. 8, op. 93


Beleef een Weense avond in de Edesche Concertzaal

De vijf leden van de Wiener Kammersymphonie vormen een unieke combinatie. Wereldwijd is het publiek razend enthousiast over hun concerten. De Wiener Kammersymphonie werd in 2006 ter gelegenheid van het Mozart-jaar opgericht. Maar nu, vijftien jaar later, is Mozart al lang niet meer de enige focus van het ensemble. Wel blijft de Weense muziek een van de belangrijkste inspiratiebronnen van de Wiener Kammersymphonie. Geniet van dit op-en-top Weense ensemble met als speciale gast pianist Domenico Codispoti.


Domenico Codispoti

Domenico Codispoti wordt door de internationale pers geprezen als een van de grootste Italiaanse talenten van vandaag. Hij is winnaar van de Ferrol International Piano Competition, en het Concurso Internacional de Piano 'Premio Jaén' in zijn geboorteland Italië. De legendarische pianist György Sándor omschrijft Codispoti als "een van de beste jonge concertpianisten die ik ken. Hij heeft een superieure technische beheersing, een uitzonderlijk fijne smaak in zijn interpretaties, een indrukwekkende rijpheid." Aan de Bösendorfer Imperial van de Edesche Concertzaal is Domenico Codispoti solist in Beethovens 'Vijfde Pianoconcert'.


Beethovens diversiteit

De Wiener Kammersymphonie laat graag horen hoe divers Beethovens muziek is. Dramatiek, humor en diepgang, het komt allemaal voorbij in dit volledig aan Beethoven gewijde programma. In de dramatische 'Ouverture Coriolan', waarmee het concert begint, volg je de lotgevallen van de Romeinse held Coriolanus. Hij staat op het punt Rome te veroveren, maar zijn moeder smeekt hem daarvan af te zien. De dramatische consequentie die Coriolanus aan dit dilemma verbindt hoor je in de laatste noten van deze ouverture.


Keizerconcert

Voor Beethovens overweldigende 'Vijfde Pianoconcert' schuift pianist Domenico Codispoti aan en hij neemt direct de leiding. Laat je meevoeren door de statige ritmes en de koninklijke grandeur van de muziek en je snapt direct waarom dit meesterwerk de bijnaam ‘Keizersconcert’ draagt. Daartegenover staat de meditatieve rust en hemelse sfeer van het Adagio. Diepzinniger hoor je Beethoven zelden.


Achtste Symfonie

De Wiener Kammersymphonie laat Beethoven met zijn Achtste Symfonie van zijn meest humoristische kant horen. De symfonie valt op door de muzikale grapjes die Beethoven erin verwerkte. Neem bijvoorbeeld het tweede deel, waarin het orkest een metronoom imiteert. Over de regelmatige tikken legt Beethoven een elegante melodie, die zomaar uit een opera van Rossini had kunnen komen. En met de onregelmatige accenten in het uitzinnige slotdeel zet Beethoven je geregeld op het verkeerde been. Wedden dat je de zaal met een glimlach verlaat.


De Wiener Kammersymphonie bestaat uit:
Vira Zhuk, eerste viool
Aya Georgieva, tweede viool
Barbara Palma, altviool
Sergio Mastro, cello
Damián Posse, contrabas


YouTube-Tip

Deze tekst is automatisch vertaald via DeepL