14 mei 2022

Boris Giltburg - Rachmaninov en Liszt - Wereldpianisten

  • Datum: 14 mei 2022
  • Tijd: 20:00 - 22:00
  • Locatie:
    Edesche Concertzaal
    Amsterdamseweg 9, Ede
  • Prijs: 17.50
Bestel kaarten

Programma:

Liszt - Pianosonate in b

Rachmaninov - Pianosonate nr. 1


Boris Giltburg speelt Rachmaninov en Liszt

Meesterpianist Boris Giltburg heeft een bijzondere band met de muziek van Sergej Rachmaninov. "De emotionele kracht van zijn muziek is soms zo groot", vindt hij. Dat geldt zeker voor Rachmaninovs Eerste Pianosonate. Giltburg combineert dit meesterwerk met Liszts beroemde Pianosonate, ook zo'n stuk met een enorme emotionele lading. Wat deze sonates met elkaar gemeen hebben is dat zowel Liszt als Rachmaninov zich naar verluidt lieten inspireren door Goethes toneelstuk Faust.


Rachmaninovs Eerste Pianosonate

Lang hield Rachmaninov de inspiratiebron voor zijn Eerste Pianosonate geheim. In een brief aan zijn vriend Konstantin Igumnov gaf de componist uiteindelijk openheid van zaken. De sonate is geen weerspiegeling van het toneelstuk, maar elk van de drie delen gaan over een van de drie hoofdpersonages. Het eerste deel is gebaseerd op de titelheld Faust en het tweede deel op zijn geliefde, Gretchen. Het grillige derde deel zou een portret zijn van de duivelse verleider Mefistofeles. Hoewel Rachmaninov later een directe relatie met het toneelstuk Faust afzwakte, kun je in de muziek nog steeds veel van de oorspronkelijke ideeën terug horen.


Liszts Pianosonate in b

De Pianosonate h-moll van Liszt is misschien wel zijn beste compositie. Alles wat je van Liszt mag verwachten zit erin. Met de eendelige vorm, ruim dertig minuten onafgebroken muziek, schiep Liszt een voor die tijd unieke pianosonate. Bovendien klinkt het stuk als een spannend verhaal. De lijst van mogelijke inspiratiebronnen is lang. Goethes Faust lijkt de beste papieren te hebben. Een aantal passages doen sterk denken aan Liszts Faust-Symfonie, waarvan, net als bij Rachmaninovs Eerste Pianosonate, elk van de delen op de personages Faust, Gretchen en Mefistofeles is gebaseerd.


Boris Giltburg

"Virtuoze spierballenpassages gaan hand in hand met lyrische ontboezemingen in klank", schrijft NRC Handelsblad over meesterpianist Boris Giltburg. Sinds Giltburg in 2013 de Koningin Elisabethwedstrijd glansrijk won, ligt de muziekwereld aan zijn voeten. Concertreizen brachten hem van de Verenigde Staten tot Japan en van Duitsland tot Australië. Beluister deze klankmagiër in de Edesche Concertzaal met muziek van Liszt en Rachmaninov.


YouTube-Tip

Deze tekst is automatisch vertaald via DeepL