8 mei 2021

'Der Tod und das Mädchen' - Signum Quartett - Strijkkwartetten

 • Datum: 8 mei 2021
 • Tijd: 20:00 - 22:00
 • Locatie:
  Livestream uit de Edesche Concertzaal
 • Prijs: 19.50
Bestel kaarten

Programma:

Beethoven - Strijkkwartet in F, op. 18, nr. 3

Priaulx Rainier - Strijkkwartet nr. 1

Schubert - Strijkkwartet nr. 14 'Der Tod und das Mädchen'

 

Schuberts 'Der Tod und das Mädchen'

Het Duitse Signum Quartett heeft een bijzondere band met de muziek van Schubert. "Schubert heeft maar een paar akkoorden nodig om je als luisteraar direct in een bepaalde sfeer te brengen. Het is tijdloze, fragiele en menselijke muziek", vindt altviolist Xandi van Dijk. Dat geldt zeker voor Schuberts bekendste strijkkwartet Der Tod und das Mädchen. Dat stuk heet zo, omdat Schubert in het langzame deel teruggrijpt op het gelijknamige lied dat hij eerder componeerde. Dit lied is een dialoog tussen een meisje en de dood, waarbij een meisje zich heftig verzet tegen de komst van de dood, terwijl deze haar juist probeert te troosten.

 

Xandi van Dijk over de muziek van Schubert:
"Voor mij heeft het te maken met de directheid van zijn klanktaal. Schubert heeft maar een paar akkoorden nodig om je als speler en luisteraar direct in een bepaalde sfeer te brengen. Het is tijdloze, fragiele en menselijke muziek. Ik vind het ongelooflijk knap hoe Schubert in zijn muziek zweeft tussen intens menselijke emoties en hemelse sferen."
(Lees het interview met Xandi van Dijk.)

 

Beethoven en Priaulx

Naast het spelen van gouden klassiekers zorgt het Signum Quartett graag voor een aangename verrassing. Heb je bijvoorbeeld wel eens van de Zuid-Afrikaanse componiste Ivy Priaulx Rainier gehoord? Als een soort Bartók van het zuidelijk halfrond verdiepte ze zich in de volksmuziek van haar land en dat leverde uiterst originele muziek op. Het Signum Quartett verbindt Priaulx Rainiers Eerste Strijkkwartet met Schuberts Veertiende Strijkkwartet 'Der Tod und das Mädchen' en Beethovens Derde Strijkkwartet, op. 18, nr. 3.

 

Signum Quartett

Al 25 jaar speelt het Signum Quartett in de hoogste regionen van het strijkkwartet. De pers is duidelijk in wat hun spel zo bijzonder maakt. "Het kwartet speelt transparant en bezield", schrijft Gramophone. OpusKlassiek noemt het Signum Quartett "een top ensemble dat voor hartverwarmende vertolkingen zorgt." Veel heeft de groep te danken aan de masterclasses die de vier musici volgden bij legendarische strijkkwartetten zoals het Melos Quartet en het Alban Berg Quartett. Of die muzikale erfenis hoorbaar is in het spel van het Signum Quartet? "In het begin wel, maar nu hebben we als kwartet een eigen klank", vertelt Xandi van Dijk.

 

Youtube-tip

Beluister het Signum Quartett in Schuberts strijkkwartet 'Der Tod und das Mädchen'

Deze tekst is automatisch vertaald via DeepL

Programma

null Priaulx Rainier (1903-1986)

Strijkkwartet nr. 1 (1939)

Signum Quartet

 • I. Allegro molto serioso
 • II. Vivace leggiero grazioso
 • III. Andante tranquillo
 • IV. Presto spirituoso

Altviolist Xandi van Dijk vertelt over het Eerste Strijkkwartet van Ivy Priaulx Rainier: "De muziek lijkt hier en daar een beetje op Bartók, omdat Priaulx Rainier te rade is gegaan bij de volksmuziek van Zuid-Afrika." Daarbij moet je niet denken aan volksliedjes die je zo na zou kunnen zingen. Xandi: "Het gaat vooral om het ritmische gevoel van de Zuid-Afrikaanse volksmuziek die je in dit strijkkwartet terughoort."

Franz Schubert (1797-1828)

Strijkkwartet nr. 14 in d, D 810 'Der Tod und das Mädchen'

Signum Quartet

 • I. Allegro
 • II. Andante con moto
 • III. Scherzo. Allegro molto
 • VI. Presto

Der Tod scheint in Schuberts Vierzehntem Streichquartett allgegenwärtig zu sein. Den Variationen im langsamen Satz legte Schubert sein Lied "Der Tod und das Mädchen" zugrunde. Das 'Scherzo' ist eine Art Totentanz oder Hexentanz. Das Drama tropft auch aus den Noten des letzten Satzes, einer fast dämonischen Tarantella.

Ludwig Beethoven (1770-1827)

Strijkkwartet, nr. 3 in D, op. 18, nr. 3

Signum Quartet

 • I. Allegro
 • II. Andante con moto
 • III. Allegro
 • IV. Presto

Bijzonder aan Beethovens Derde Strijkkwartet is dat elk van de vier delen begint met een rustige opening. Dit alles maakt het stuk tot een van de meest ontspannen strijkkwartetten die Beethoven componeerde.