12 juni 2021

Eric Vloeimans (trompet) en Hayo Boerema (orgel) - Jazz en improvisatie

  • Datum: 12 juni 2021
  • Tijd: 20:00 - 22:00
  • Locatie:
    Livestream uit de Edesche Concertzaal
  • Prijs: 19.50
Bestel kaarten

Meesters van de Improvisatie: Eric Vloeimans en Hayo Boerema

Meesters van de improvisatie zijn het: jazztrompettist Eric Vloeimans en organist Hayo Boerema. In de Edesche Concertzaal klinken ze bijna als een tweeling. "Als doorgewinterde improvisatoren voelen we elkaar feilloos aan", weet Hayo Boerema. Dat levert betoverende momenten op. Je hoort hoe Eric en Hayo al improviserend op elkaar reageren en elkaar aanvuren.


Hayo Boerema over de concerten met Eric Vloeimans:
"Waar we altijd op azen zijn die momenten, waarop een van ons geïnspireerd raakt en we afwijken van de vooraf gemaakte afspraken. Dat geeft een sfeer waarin alles wat er gebeurt spannend is!"
(Lees het interview met Hayo Boerema.)

Eric Vloeimans

Razendsnelle loopjes en een groot gevoel voor klank; het zijn maar twee van de dingen die het fabuleuze spel van jazztrompettist Eric Vloeimans typeren. Als hij eenmaal begint te spelen, lijkt het alsof de melodieën en frasen zomaar ontstaan. Na zoveel jaar ervaring, zo vertelt hij, maakt het hem niet zoveel meer uit wat hij gaat spelen, maar hoe hij het gaat spelen. "Je moet het eerst doorleven, dingen aangaan, ervaring opdoen. Daardoor krijg je een helder inzicht hoe de muziek moet klinken." Daar weet Hayo Boerema alles van: "Eric snapt als geen ander hoe hij de klank van zijn trompet moet mengen met die van het orgel."


Hayo Boerema

Dat Hayo graag met Eric samenwerkt, heeft een reden. Waar Hayo Boerema namelijk echt warm voor loopt, is als hij een breed publiek enthousiast krijgt voor het orgel. Dat doet hij als organist van de Rotterdamse Laurenskerk, maar ook als speler op alle belangrijke orgels van Nederland. En met succes: door Hayo's originele samenwerkingen, zoals met Eric Vloeimans, komt er nieuw publiek naar het orgel luisteren. "Ik zie dat mensen enthousiast raken als ze ervaren wat je nog meer met het orgel kunt doen, zonder het karakter van het instrument geweld aan te doen. De mogelijkheden van het orgel zijn eindeloos."


Youtube-tip

Deze tekst is automatisch vertaald via DeepL