27 maart 2021

Bachs 'Johannes-Passion' - Apollo Ensemble

  • Datum: 27 maart 2021
  • Tijd: 20:00 - 22:30
  • Locatie:
    Livestream uit de Edesche Concertzaal
  • Prijs: 17.50
Bestel kaarten
Bachs Johannes-Passion

Geen passietijd zonder Bach. In de weken voor Pasen hoor je behalve de Matthäus-Passion steeds vaker Bachs Johannes-Passion. Hoewel Jezus' lijdensverhaal hetzelfde is, slaat Bach in de 'Johannes' een andere toon aan. In Bachs Johannes-Passion ontmoeten we Jezus als een krachtige persoonlijkheid die een boodschap te vertellen heeft. Als verlosser van de mensheid gaat hij vastberaden zijn weg. Dat hoor je al direct in het overweldigende openingskoor. De beweeglijke strijkers, de klagende hobo's en de zacht pulserende bassen geven de muziek iets onstuitbaars. Bach neemt je als luisteraar direct mee in het drama dat zich na het openingskoor ontvouwt.

Bach als kroon op het Brockes-drieluik

Voor de derde keer brengt het Apollo Ensemble een passie in de Edesche Concertzaal. Ditmaal Bachs Johannes-Passion. Het was Bachs eerste passie die hij componeerde (hij schreef het stuk in 1724 nog vóór de Matthäus-Passion) en waarvoor hij te rade ging bij passies van illustere tijdgenoten. Händel en Telemann bijvoorbeeld hadden jaren daarvoor al naam gemaakt met hun zogenoemde 'Brockes-Passionen', passies op een tekst van de Hamburgse dichter Brockes. Verschillende van hun vondsten nam Bach in aangepaste vorm over in zijn Johannes-Passion. Wie een van de 'Brockes-Passionen' door het Apollo Ensemble bijwoonde, zal ongetwijfeld met andere oren naar Bachs Johannes-Passion luisteren. Luister je voor het eerst naar passie van Bach, laat je dan onbevangen meenemen in het verhaal.

 

Thomas Oltheten over de drie passies:
"De passies zijn muzikaal erg verschillend van elkaar. Tegelijk zijn er ook verbanden tussen de stukken, want ook al heeft Bach zelf geen 'Brockes-Passion' gecomponeerd, zijn Johannes-Passion is er wel degelijk op geënt."
(Lees het interview met Thomas Oltheten.)

 

Apollo Ensemble

Het Apollo Ensemble is een internationaal gezelschap, waarvan de musici uit alle windstreken komen. Artistiek leider is de van oorsprong Oekraïense violist David Rabinovich, die zijn internationale sporen ruimschoots heeft verdiend en al bijna de decennia jaar prominent lid is van Ton Koopmans Amsterdam Baroque Orchestra. Het Apollo Ensemble is gegrepen door het wonder dat eeuwenoude muziek telkens weer als nieuw kan klinken. Wat is mooier en dankbaarder dan deze fascinatie te delen met het publiek? Kom luisteren bij het Apollo Ensemble!

 

Youtube-tip

Beluister Bachs 'Johaness-Passion' door de Nederlandse Bachvereniging.

 

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door:

- Provincie Flevoland
- BNG cultuurfonds
- Fonds Podiumkunsten
- Prins Bernhard Cultuurfonds
- Vermeulen Brauckman fonds
- Fonds Alphen fonds
- Eskes Media

Deze tekst is automatisch vertaald via DeepL

Programma

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Johannes-Passion, BWV 245

Apollo Ensemble

    Bach heeft geen opera's geschreven, maar zijn Johannes-Passion heeft zonder meer de impact van een opera, maar dan zonder toneel. Drama, expressie, emotie en een onontkoombare ontknoping; het zit er allemaal in.