19 februari 2022

Nikolai Lugansky - Beethoven, Franck - Wereldpianisten

  • Datum: 19 februari 2022
  • Tijd: 20:00 - 22:00
  • Locatie:
    Edesche Concertzaal
    Amsterdamseweg 9, Ede
  • Prijs: 17.50
Bestel kaarten

Nikolai Lugansky

"In zijn uitvoeringen, hoe intiem ook gespeeld, kolkt en stormt het altijd", schrijft de Volkskrant over meesterpianist Nikolai Lugansky. Ondanks zijn bescheiden voorkomen, heeft Lugansky een onstuitbaar muzikaal verlangen om zijn verhaal vanachter de vleugel te vertellen. Beethoven en Franck vormen dit recital de hoofdpersonen. Ook in hun muziek kolkt en stormt het. Vooral bij Beethoven komt het geregeld tot explosieve uitbarstingen.


Beethovens 'Mondschein' en 'Der Sturm'

Van Beethoven speelt Lugansky twee van zijn beroemdste pianosonates: de 'Mondschein' en 'Der Sturm'. De bijnamen van de stukken zijn niet van Beethoven zelf, maar danken we vooral aan zijn uitgevers die, om de verkoop te stimuleren, de stukken vaak voorzagen van een illustratieve titel. Toch vertellen die titels iets over het karakter van de muziek. In Beethovens 'Der Sturm' kun je allerlei soorten stormen horen, zoals een menselijk levensdrama. En in Beethovens 'Mondschein' kun je de muziek van het eerste deel als een serene maneschijn ervaren en die van het slotdeel als een onstuimige storm.


César Franck

Tijdens het Franck-jaar 2022 brengt Lugansky een muzikaal eerbetoon aan deze grote Belgisch-Franse componist. Precies 200 jaar geleden werd hij geboren. Van Franck speelt Lugansky twee van zijn beroemdste pianostukken: Prélude, Choral et Fugue en Prélude, Aria et Final. Ook hier liggen dramatiek en het muzikale conflict op de loer, maar uiteindelijk wint de verzoening. In het tijdschrift Pianist vertelt Lugansky over de muziek: "Het gaat over verlichting... de weg naar het paradijs."


YouTube-tip

Deze tekst is automatisch vertaald via DeepL