3 september 2021

Orkest van de 18e Eeuw - Mozarts serenade 'Gran Partita'

  • Datum: 3 september 2021
  • Tijd: 20:00 - 22:00
  • Locatie:
    Livestream uit de Edesche Concertzaal
  • Prijs: 19.50
Bestel kaarten

Coronabeleid:
Toegang tot onze concerten is (totdat deze overheidsmaatregel vervalt) alleen mogelijk met een coronatoegangsbewijs. Dat betekent dat u (helaas alleen) toegang tot de concertzaal krijgt als u uw coronatoegangsbewijs kunt tonen. Wij scannen uw coronatoegangscode met de Corona Scanner App. U wordt daarna naar uw zitplaats geleid. Er is een korte pauze voor de musici waarbij u vanzelfsprekend gelegenheid heeft tot toiletbezoek, mocht dat nodig zijn.


Een greep uit het programma:

Mozart - Serenade, KV 361 'Gran partita'

Mozart - Ouverture 'Die Zauberflöte', KV 620


Mozarts 'Gran partita'

Al bij de eerste akkoorden hoor je; hier gaat iets bijzonders gebeuren. Dat klopt precies, want Mozart biedt je met zijn 'Gran partita' het beste wat hij op serenade gebied componeerde. In elk van de zeven delen schildert hij een andere muzikale sfeer, de ene keer uitbundig, de andere keer meditatief en verstild. Een van de beroemdste delen is het 'Adagio', dat je wellicht kent uit de film 'Amadeus' (1984). Extra bijzonder aan het stuk is de combinatie van instrumenten die Mozart voorschreef. De twee bassethoorns (een lagere variant van de klarinet) en de vier hoorns bijvoorbeeld geven het stuk de kenmerkende sonore klank.

Unieke interpretatie

Hoewel de 'Gran partita' al heel lang een van Mozarts meest geliefde stukken is, werd de serenade nog beroemder door de uitvoeringen door de blazers van het Orkest van de Achttiende Eeuw. Dirigent en oprichter Frans Brüggen, zelf een blazer, vogelde uit hoe het stuk in Mozarts tijd geklonken moet hebben. Hierdoor kreeg het werk een nieuw leven en een ongekende, alom geprezen diepgang. In 1988 maakten de musici een veelgeprezen wereldtournee met dit meesterwerk. Veel van de blazers die toen meededen, spelen nog altijd in het orkest.

Orkest van de Achttiende Eeuw

In 1981 richtte blokfluitist en dirigent Frans Brüggen het succesvolle ensemble op, dat snel doorgroeide naar de internationale top. In jaren daarna sleepte het Orkest van de Achttiende Eeuw verschillende prijzen in de wacht. In 2010 kreeg het orkest de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. In 2018 werd de VSCD-prijs 'De Ovatie' aan het orkest toegekend. Hoewel Frans Brüggen in 2014 overleed, is zijn muzikale erfenis nog altijd springlevend. Onder leiding van de Braziliaanse dirigent en fluitist Ricardo Kanji reist het Orkest van de Achttiende Eeuw dit najaar door heel Nederland met Mozarts serenade 'Gran partita'.

YouTube-tip

Beluister het beroemde Adagio (bekend uit de film Amadeus) uit Mozarts Serenade 'Gran partita' .
Deze tekst is automatisch vertaald via DeepL