30 april 2021

Pianokwartet Corneille - Brahms' Tweede Pianokwartet

 • Datum: 30 april 2021
 • Tijd: 20:00 - 22:00
 • Locatie:
  Livestream uit de Edesche Concertzaal
 • Prijs: 19.50
Bestel kaarten

Programma:

Brahms - Pianokwartet nr. 2

Schubert - Strijktrio in Bes, D 471

Pianokwartet Corneille

Net zo veelkleurig als de schilderijen van Corneille is de samenstelling van Pianokwartet Corneille. De musici zijn afkomstig uit Japan, Finland, Nederland en Griekenland. Violist Noé Inui, altvioliste Lilli Maijala, celliste Ella van Poucke en pianist Vassilis Varvaresos vinden elkaar in het prachtige Tweede Pianokwartet van Johannes Brahms. Geniet van een avond vol romantische kamermuziek.


Ontspannen Schubert

Als negentienjarige lachte het leven Schubert toe. Dat hoor je direct aan het begin van zijn ontspannen Strijktrio D 471 voor viool, altviool en cello. Beter dan met dit vrolijke stuk kan het concert niet beginnen. Laat je meevoeren door de bijna eindeloze stroom aan melodieën die Schubert je voorschotelt.

Brahms' Tweede Pianokwartet, op. 26

Meeslepende melodieën, gevoelige romantiek en vurige passie, Brahms' Tweede Pianokwartet heeft het allemaal! In dit pianokwartet hoor je alles wat Brahms als componist in huis heeft. Hij moest ook wel, want als 25-jarig supertalent wilde hij de Europese muziekstad Wenen veroveren. Zou het daarom zijn dat je bij de eerste klanken direct aan die andere beroemde Weense componist Schubert moet denken? Ook Brahms' andere muzikale held Robert Schumann is altijd dichtbij. Het wals-achtige langzame deel wilde Brahms geheel in de geest van Schumann 'Nachtstück' noemen. De stormachtige finale is een typische uitsmijter zoals alleen Brahms die kon componeren. Zijn leven lang was hij gefascineerd door de muziek van de Roma. Juist dit slotdeel bruist van Brahms' enthousiasme voor deze muziek volledig uit.


Het Pianokwartet Corneille bestaat dit concert uit:
Vassilis Varvaresos, piano
Ella van Poucke, cello
Lilli Maijala, altviool
Noé Inui, viool


Youtube-tip

Deze tekst is automatisch vertaald via DeepL

Programma

Johannes Brahms (1833-1897)

Pianokwartet nr. 2 in A, op. 26

Vassilis Varvaresos (Piano)

Georgy Kovalev (Altviool)

Ella van Poucke (Cello)

Noé Inui (Viool)

 • I. Allegro non troppo
 • II. Poco Adagio
 • III. Scherzo: Poco Allegro
 • IV. Finale: Allegro

Een pianokwartet als visitekaartje. Dat gold bijna letterlijk voor Brahms' Tweede Pianokwartet, op. 26. Als aanstormend supertalent was hij in 1861 in Wenen neergestreken. Om de Weners voor zijn muziek te interesseren zit het stuk vol verwijzingen naar de Weense muziekcultuur van die tijd. De eerste klanken van het stuk lijken een eerbetoon aan Franz Schubert. Het innige langzame deel is een romantisch nachtlied. In de robuuste finale hoor je flarden van de in Brahms' tijd immens populaire muziek van de Roma.

Franz Schubert (1797-1828)

Strijktrio in Bes, D. 471

Georgy Kovalev (Altviool)

Ella van Poucke (Cello)

Noé Inui (Viool)

  Is dit Schubert of Mozart? Dit vraag je je misschien af wanneer je de eerste noten van Schuberts Strijktrio in Bes hoort, zo dicht zit Schubert op de huid van zijn idool Mozart. Als jongeman was Schubert diep onder de indruk van Mozarts muziek en dat hoor je goed terug in dit ééndelige werk.