4 juni 2021

Severin von Eckardstein (piano), Quirine Viersen (cello), Aldo Baerten (fluit) - Haydn, Chopin, Weber

 • Datum: 4 juni 2021
 • Tijd: 20:00 - 22:00
 • Locatie:
  Livestream uit de Edesche Concertzaal
 • Prijs: 19.50
Bestel kaarten

Een greep uit het programma:

Haydn - Trio voor fluit, piano en cello in G, Hob. XV, nr. 15

Weber - Trio voor fluit, piano en cello in g, op. 63

Pierné - Sonata da camera, op. 48


Muzikaal feest vol sfeer en vuur

Niet eerder stonden ze op één podium: pianist Severin von Eckardstein, celliste Quirine Viersen en fluitist Aldo Baerten. In de Edesche Concertzaal zorgen ze voor een extra bijzondere belevenis, want ook de stukken die ze spelen hoor je zelden op het concertpodium. Severin, Quirine en Aldo maken er een muzikaal feest van vol sfeer en vuur! Feestelijk klinkt Haydns vrolijke Trio voor fluit, piano en cello. De muziek tovert ongetwijfeld een glimlach op je gezicht, want met subtiele muzikale grapjes zet Haydn je soms op het verkeerde been.


Severin von Eckardstein over wat hij wil bereiken tijdens een concert:
"Ik hoop het publiek te raken met mijn reis door de muziek. Dat ik, wanneer ik speel, de mensen mijn verhaal vertel, vooral tijdens de meer persoonlijk en intieme momenten van een bepaald stuk. Ik wil de mensen door adembenemende muzikale landschappen voeren; misschien wel vergeten ervaringen weer naar boven halen."
(Lees het interview met Severin von Eckardstein.)

Chopins Tweede Ballade

Frédéric Chopin en Gabriel Pierné zijn onbetwiste meesters van de sfeer. Severin von Eckardstein neemt je met Chopins Tweede Ballade mee naar de droomwereld van middeleeuwse sagen en legendes. Net zo sfeervol klinkt Pierné's Sonata da camera met subtiele verwijzingen naar de barok. En het vuur? Daar zorgt de Braziliaanse componist Heitor Villa-Lobos voor. Zijn stuk Assobio a Játo ademt de pit van de Braziliaanse volksmuziek.


Opgetogen Weber

Met zijn keuze voor Webers Trio, op. 63 als slotstuk laat Severin von Eckardstein allerlei elementen uit eerdere stukken samen komen. Ook dit stuk zit vol muzikale grapjes. Ontroerend en weemoedig klinkt het langzame middendeel met de poëtische titel 'Het klaaglied van de herder'. Het stuk eindigt met een vurige finale, waarmee Severin, Quirine en Aldo je opgetogen naar huis laten gaan.


Youtube-tip

Beluister de 'Finale' Pierné's 'Sonata da Camera'
Deze tekst is automatisch vertaald via DeepL

Programma

Heitor Villa-Lobos (1887-1959)

Assobio a Játo

Quirine Vierssen (Cello)

Aldo Baerten (fluit)

  Assobio a Játo (de titel betekent zoveel als 'De straaljagerfluit') voor fluit en cello is een goed voorbeeld van de exotische componeerstijl van Villa-Lobos. Zijn keuze voor fluit en cello biedt een maximum aan contrast tussen hoog en laag, metaal en hout, lucht en draad, adem en strijkstok. Een bijzonder effect klinkt tegen het eind van het stuk, wanneer de fluitist adem door de fluit blaast zonder klank te maken; inderdaad het geluid van een overvliegende straaljager.

  null Carl Maria von Weber (1786-1826)

  Trio voor fluit, piano en cello in g, op. 63

  Quirine Viersen (Cello)

  Aldo Baerten (fluit)

  Severin von Eckardstein (Piano)

  • I. Allegro moderato
  • II. Scherzo. Allegro vivace
  • III. Schäfers Klage. Andante espressivo
  • IV. Finale. Allegro

  Carl Maria von Weber is vooral bekend van zijn opera's als Oberon en Die Freischütz. Webers kamermuziek daarentegen is nog een goed bewaard geheim, zoals dit sfeervolle Trio, op. 63. Vooral het langzame derde deel 'De klaagzang van de herder' spreekt tot de verbeelding. De muziek roept het beeld op van een eenzame herder, die een zangerige ballade op zijn fluit speelt.

  Frédéric Chopin (1810-1849)

  Ballade nr. 2 in F, op. 38

  Severin von Eckardstein (Piano)

   Chopin schreef in totaal vier ballades waarvan Severin von Eckardstein de Tweede Ballade speelt. In de middeleeuwen waren ballades verhalende en fantasierijke liederen gezongen door de minstreel. Natuurlijk wordt in Chopins Tweede Ballade niet gezongen, maar het stuk klinkt wel als een spannend verhaal met een poëtisch begin en een heftiger middendeel.

   Joseph Haydn (1732-1809)

   Trio voor fluit, piano en cello in G, Hob. XV, nr. 15

   Quirine Viersen (Cello)

   Aldo Baerten (fluit)

   Severin von Eckardstein (Piano)

   • I. Allegro
   • II. Andante
   • III. Allegro moderato

   Van de 45 pianotrio's die Haydn schreef zijn er maar twee voor de combinatie van fluit, cello en piano. Veel wat Haydns muziek uniek maakt, hoor je erin terug. Haydn trio klinkt vrolijk, fris, geestig en verrassend.

   null Gabriel Pierné (1863-1937)

   Sonata da camera, op. 48

   Quirine Viersen (Cello)

   Aldo Baerten (flute)

   Severin von Eckardstein (Piano)

   • I. Prélude
   • II. Sarabande
   • III. Finale

   De titel 'Sonata da camera' (een sonate om in de huiskamer te spelen) kom je vooral tegen in de barok. En inderdaad, de deeltjes getiteld als 'Prelude' en 'Sarabande' wijzen in de richting van de barok. De muziek is daarentegen is impressionistisch en klinkt licht en luchtig.