6 november 2021

Stabat Mater van Pergolesi - Marjon Strijk, Gabriëlle Nijhuis, Henk van Zonneveld e.a. - Oude Muziek

  • Datum: 6 november 2021
  • Tijd: 20:00 - 22:00
  • Locatie:
    Livestream uit de Edesche Concertzaal
  • Prijs: 19.50
Bestel kaarten

Een greep uit het programma:

Pergolesi - Stabat Mater

Vivaldi - Filiae Maesta Jerusalem

Buxtehude - Klaglied


Pergolesi's Stabat Mater

Giovanni Battista Pergolesi schreef misschien wel het beroemdste Stabat Mater van de Westerse muziekgeschiedenis. Wie kent niet het bitterzoete openingsdeel waarin sopraan en alt voortdurend om elkaar heen cirkelen. Alsof Maria zelf op je schouder uithuilt. Minstens zo schrijnend waren de omstandigheden waaronder Pergolesi het componeerde: de 26-jarige componist schreef zijn Stabat Mater een paar maanden voor hij overleed aan tuberculose. Het werk raakte met mythes omgeven, maar werd ook ongekend populair. Het ging zelfs de geschiedenisboeken in als de meest gedrukte compositie van de achttiende eeuw.


Bach, Buxtehude en Geminiani

Naast Pergolesi's beroemde Stabat Mater staat ook het 'Stabat Mater' van zijn landgenoot Giovanni Felice Sances op het programma, evenals het 'Klaglied' van Dietrich Buxtehude. Dives Sonis wisselt de vocale stukken af met instrumentale composities van Bach en Geminiani.


Marjon Strijk en Henk van Zonneveld

Marjon Strijk (sopraan), Gabriëlle Nijhuis (alt), Barbara Erdner en Isidro Albarreal Delgado (barokviool), Diederik van Dijk (barokcello) en Henk van Zonneveld (kistorgel) brengen Pergolesi's Stabat Mater in de originele bezetting horen. Intense intimiteit op het hoogste niveau. Sopraan Marjon Strijk behoort tot het vaste solistenensemble van de Nederlandse Bachvereniging en maakt deel uit van het internationaal vermaarde solistenensemble Quinck. Henk van Zonneveld studeerde orgel en klavecimbel aan het Utrechts Conservatorium en staat als continuo-speler in de traditie van grootheden als Ton Koopman en Gustav Leonhardt.


YouTube-Tip

Deze tekst is automatisch vertaald via DeepL