12 maart 2022

Thomas Beijer - Schubert, Debussy, Skrjabin, Sibelius - Wereldpianisten

  • Datum: 12 maart 2022
  • Tijd: 20:00 - 22:00
  • Locatie:
    Edesche Concertzaal
    Amsterdamseweg 9, Ede
  • Prijs: 17.50
Bestel kaarten

Programma:

Schubert - Six moments musicaux

Debussy - Images, tweede boek

Skrjabin  - Pianosonate nr. 3 in fis, op. 23

Sibelius - Pianosonate in F, op. 12


Thomas Beijer

"Een zeer interessante muzikale persoonlijkheid met onderscheidende ideeën over muziek. Een waar kunstenaar." Deze lovende woorden schreef de internationale jury over Thomas Beijer toen hij op 18-jarige leeftijd het Young Pianist Foundation Nationaal Pianoconcours won. Sindsdien reist Thomas als veelgevraagd pianist de wereld rond. In 2021 maakte hij zijn debuut in de serie Meesterpianisten. Hoog tijd om hem in de Edesche Concertzaal te beluisteren. Aan de Bösendorfer Imperial speelt hij een sfeervol programma rond muziek van Schubert, Debussy, Skrjabin en Sibelius.


Schuberts Moments musicaux

De Six moments musicaux behoren tot de mooiste pianostukken die Schubert componeerde. Het zijn prachtige korte stukken die op het eerste gezicht glashelder klinken, maar bij Schubert is niets wat het lijkt. Onder de oppervlakte gaat van alles schuil. Dat maakt de Six moments musicaux bijzonder geheimzinnig.


Images van Debussy

In zijn tweedelige pianobundel Images roept Debussy verschillende beelden op. Thomas Beijer speelt de tweede reeks Images uit 1907. Het stuk 'Cloches à travers les feuilles' is geïnspireerd op de klokken in de kerktoren van een pittoresk dorpje in de Franse streek de Jura. Met 'Et la lune descend sur le temple qui fut' verklankt Debussy het beeld van een oosterse tempel in het maanlicht. In het laatste stuk 'Poissons d'or' liet Debussy zijn fantasie voor de toen nog exotische goudvis de vrije loop


Sibelius' Pianosonate

Jean Sibelius is vooral beroemd om zijn orkestmuziek, zoals zijn symfonieën en symfonische gedichten. Zijn pianomuziek daarentegen klinkt zelden op de concertpodia. Onterecht vindt Thomas Beijer. Graag laat hij horen dat Sibelius' Pianosonate uit 1893 een weergaloos stuk is met dezelfde impact als zijn symfonieën.


Skrjabins stormachtige Derde Pianosonate

Als tegenhanger van Sibelius' Pianosonate speelt Thomas Beijer de stormachtige Derde Pianosonate van de Rus Alexandr Skrjabin. De componist hinkte op twee gedachten wat hij met deze sonate wilde uitdrukken. Aanvankelijk dacht Skrjabin aan een vervallen middeleeuws kasteel en wilde het stuk daarom de bijnaam 'Gotisch' geven. Later liet hij dit idee varen bedacht een ander programma voor deze sonate, getiteld 'Staten van de ziel'.


Youtube-tip

Beluister Thomas Beijer met het slotdeel van Beethovens 'Sonata Appassionata'
Deze tekst is automatisch vertaald via DeepL