18 september 2021

Vitaly Pisarenko - Schubert en Liszts 'Totentanz' - Wereldpianisten

  • Datum: 18 september 2021
  • Tijd: 20:00 - 22:00
  • Locatie:
    Livestream uit de Edesche Concertzaal
  • Prijs: 19.50
Bestel kaarten

Coronabeleid:
Toegang tot onze concerten is (totdat deze overheidsmaatregel vervalt) alleen mogelijk met een coronatoegangsbewijs. Dat betekent dat u (helaas alleen) toegang tot de concertzaal krijgt als u uw coronatoegangsbewijs kunt tonen. Wij scannen uw coronatoegangscode met de Corona Scanner App. U wordt daarna naar uw zitplaats geleid. Er is een korte pauze voor de musici waarbij u vanzelfsprekend gelegenheid heeft tot toiletbezoek, mocht dat nodig zijn.

Een greep uit het programma:

Schubert - Pianosonate in c, D. 958

Liszt - Totentanz

Liszt - Valse Oubliee nr. 1


Vitaly Pisareno

Pianist Vitaly Pisarenko heeft een bijzondere band met de muziek van Franz Liszt. Vooral wanneer de muziek grimmig wordt, is Pisarenko helemaal in zijn element. Geen wonder dat deze Oekraïense meesterpianist in 2008 het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht won. In de Edesche Concertzaal speelt Pisarenko de introverte Schubert en de extravagante Liszt letterlijk tegen elkaar uit.<


Schuberts laatste pianosonates

Weinig componisten waren aan het einde van hun leven zo productief als Schubert. In de laatste maanden voor zijn dood componeerde Schubert drie grote pianosonates. De eerste daarvan, die Pisarenko tijdens dit concert speelt, is de meest dramatische van de drie. Maar verwacht bij Schubert geen grillige uithalen zoals bij zijn idool Beethoven. "Als Schubert je iets belangrijks wil vertellen, verlaagt hij zijn stem in plaats van hem te verheffen", vertelt pianist Paul Lewis over Schuberts muziek. "Hij trekt je in de boodschap, in plaats van ze naar je uit te dragen."


Liszts Totentanz

Het contrast met de muziek van Franz Liszt kan bijna niet groter zijn. Luister naar de krachtige oorlogsmars in het stuk 'Funerailles' of de stormachtige etude 'Chasse-neige'. Liszts 'Totentanz' (of 'Danse macabre' in het Frans) spant wat dat betreft de kroon. Het stuk bestaat uit een reeks variaties, gebaseerd op het middeleeuwse gregoriaanse gezang 'Dies irae' (Dag des oordeels). Liszt verwerkte er een aantal voor de pianist halsbrekende passages in. Benieuwd hoe Vitaly Pisarenko het ervan afbrengt? Kom luisteren!


YouTube-Tip

Deze tekst is automatisch vertaald via DeepL